日本人が外国に旅行すると、緑茶に砂糖が入っているのに驚くという話を聞きます。しかし中国でも、古くは香辛料や柑橘類の皮、そして塩が入れられていました。また牛乳を入れる飲み方にも古い歴史があり、ロシアやインドのミルクティーはこの系統に入ります。このように、お茶は味付けをする方が世界的であり、砂糖もその一つです。お茶をストレートで飲むのは、その香りを純粋に味わおうとする、洗練された飲み方なのです。
It is often said that Japanese people are astonished when they travel abroad and encounter green tea with sugar in it. However, in the ninth century Chinese people used to put spices, citrus peel, or salt in their tea, too. Putting milk in tea also has a long history, and even now for example Russian and Indian milk tea continues this tradition. On a global scale, adding something to tea is the mainstream, and sugar is one option.
Drinking tea straight could be described as a sophisticated approach focused on enjoying the flavour of the tea itself.